Sve o DIJAMANTIMA sto trebate znati

Dijamanti su popularni ne samo zbog svoje lepote i prestiža da su ukrašeni nečim što javno govori, “Imam novac”, ali i zato što su jaki i izdržljivi.

diamanti

Dijamanti su najtvrdji prirodni materijal za koji znamo. Međutim, dijamanti nisu samo nakit. Njihova velika disperzija svetlosti, kao i njihova tvrdoća, čine ih izuzetno praktičnim za industrijske primene.

Izgrebati Dijamant je nemoguće bez upotrebe drugih dijamanata, fulerita koji je ultra jak ili Borazon.

Zbog toga dijamanti dobro drže svoju cistocu i zadržavaju svoj sjaj. Svake godine iskopa se 130 miliona karata dijamanata, vrednih 9 milijardi dolara. Takođe je stvoreno mnogo miliona karata sintetike.

dijamanti
Reč dijamant dolazi od drevne grčke reči Adamas, što znači nepobedivo.

Dijamanti su dugo bili cenjeni, a čak su se i poštovali kao verske ikone u drevnoj Indiji. Korišćeni su kao alati za graviranje iz prve zabeležene istorije ljudi.

Pošto su dijamanti 19. veka postali još popularniji, ne samo zato što su u većoj meri, već zato što su se polirni i rezni alati i tehnike poboljšali, ekonomija u mnogim delovima sveta poboljšala se kako bi omogućila njihovu kupovinu, oglašavanje i Marketing i dijamant je postao sve prisutniji.

Dijamantima se procenjuju po četiri kriterijuma – njihov karat, njihova jasnoća, boja i njihov rez.

Malo manje od polovine dijamanata potiču iz južne i centralne

 

 Afrike, mada mnogi dolaze iz Kanade, Rusije, Indije, Australije i Brazila.

 

sve o dijamantima

Izrađuju se od vulkanskih cevi lamroita ili kimberlita.

Kristali se formiraju zbog ekstremne temperature i visokog pritiska dubine zemlje. Raspodela ovih dijamanata i njihova rudarenja su i dalje su kontroverzna iz nekoliko razloga.

Afričke paravojne organizacije, na primer, raspravljale su o pravu prodaje dijamanata. Drugi naplaćuju De Beers Grupu koristeći svoju dominaciju u industriji kako bi kontrolisali snabdevanje dijamanata i iskoristili svoj monopol za manipulaciju cene dijamanata.

Međutim, ovo možda nije više održivi argument, kako De Beers grupa sada ima manje od polovine tržišnog udela svetskih dijamanata.

CERTAIN CONTENT THAT APPEARS ON THIS SITE COMES FROM AMAZON SERVICES LLC. THIS CONTENT IS PROVIDED 'AS IS' AND IS SUBJECT TO CHANGE OR REMOVAL AT ANY TIME.

Ostavite Komentar